Column – The Stupid One

Van taal naar tekst

Column – The Stupid One

Ik moest het even een tweede keer lezen. En een derde. Was dit nu nepnieuws? Of een linkje naar De Speld? Maar nee, het is heus: het lijkt Tunahan Kuzu van DENK een goed idee om een ‘videoscheidsrechter’ in te voeren in de Tweede Kamer, als back-up voor Kamervoorzitter Khadija Arib. En dat is niet uit mededogen voor Arib, van wie Kuzu onlangs vermoedde dat haar werk te vermoeiend zou zijn. We moeten het vooral zien als een scheidsrechter voor de scheidsrechter, want bij DENK is men van mening dat de voorzitter bepaalde partijen voortrekt (of eigenlijk vooral dat zij DENK benadeelt). Cynici zouden kunnen zeggen dat Arib daarmee een thuisfluiter is, aangezien de heren van DENK niet in de Tweede Kamer thuishoren.

Het is een tamelijk treurige constatering: Kuzu en de zijnen reduceren het politieke proces tot een partijtje voetbal of hockey. Daarbij is de partij totaal niet bezig om haar (politieke) doel te bereiken, maar probeert men slechts te scoren door zich te beklagen over de arbitrage. Kuzu is daarmee de José Mourinho van de politiek. Deze Portugees gaf zichzelf als trainer van Chelsea ooit de weinig bescheiden bijnaam ‘The Special One’. Maar hoewel dit natuurlijk getuigt van een ongezond hoge dosis arrogantie, komt hij er doorgaans wel mee weg. Waarom? De man heeft succes, wint overal prijzen.

In dit laatste zit ‘m waarschijnlijk de grootste contradictie met Kuzu. Hij heeft het met zijn beweging weliswaar tot drie Kamerzetels geschopt, maar zal nooit de Champions League van de politiek winnen, in de zin van het mogen uitoefenen van enige beleidsmatige invloed. Dit omdat hij het aantal vissen in zijn stemvijver met iedere lachwekkende uitspraak die hij doet verder verkleint. Er zullen ongetwijfeld (voornamelijk allochtone) Nederlanders blijven die sympathiseren met de partij, die zegt voor gelijkheid te staan maar zich overduidelijk vrijwel uitsluitend op de Turks-Marrokkaans-Nederlandse gemeenschap richt. Het overgrote merendeel van het electoraat zal de partij echter niet serieus kunnen en willen nemen. Bovendien zal het openlijk en structureel in diskrediet brengen van de democratisch gekozen Kamervoorzitter de ideëen van DENK bepaald geen extra steun vanuit de Kamer opleveren (voor zover daar momenteel al sprake van is). Kuzu mag zich dan ook met recht ‘The Stupid One’ noemen.